我與特奧會

2010年5月17日

2010特殊奧運執法人員火距慈善跑

一年一度的執法人員火炬慈善跑又嚟喇!



與以往一樣,沙田大會堂百步梯的位置都是人山人海,特別要介紹今年的火炬跑T恤係新設計及用了吸水透氣物料造成,而且製造商是幫過WAC做訓練班T恤的「偉豐行」(順便幫埋達哥Miss Ip賣廣告,哈哈!)



典禮開始前,先有步操隊表演。




由義工組成的拉拉隊拿著我的隸屬公司打氣棒為各位健兒打氣!



我記得每年沙公那班老師學生們都是站在頗前的位置,不過今年為何又會去了這麽後的位置呢?但他們早有準備,讓我可以看到這群「師弟師妹」。



泳隊老友啟雄和她的媽媽,真是好耐無見了,難得有機會當然影相留念啦!


今年的名人隊火炬手........不是我,是我身邊這位譚銘豪,亦是火炬跑領跑代表中唯一一名足球隊的成員。


李少光局長連同執法部門高官和SAM會執委、特奧會董事進場。



今年除了T恤之外,林校長加Amy的「雙司儀」組合亦是另一個新嘗試。

難得有火炬跑這個盛大的場面,運動員分享當然不少得啦!我與麗萍合演了一次「信使交談式」分享,麗萍的表現認真一流!更獲得不少在場人士的掌聲呢!

當然出席火炬跑的人不止這麼少啦!沛機Dickson、佩儀淑文、仲有「義工皇帝」李志偉、以及部份很久不見的同學來捧場!

因為我都有份跑,所以沒有自己跑步中的相片,如果想睇更多相的話可以上香港特奧會網頁瀏覽:http://www.hkso.org.hk/chi/hkso/law_photo.asp

另外香港特奧會和HKSAM分別開了Facebook和Y!Blog,有空就來看看吧!

HKSAM Blog:http://hk.myblog.yahoo.com/hksam_blog

HKSAM Facebook:http://www.facebook.com/pages/Hong-Kong-Sports-Association-for-the-Mentally-Handicapped-HKSAM/103532089691240?ref=ts&v=wall#!/pages/Hong-Kong-Sports-Association-for-the-Mentally-Handicapped-HKSAM/103532089691240?ref=ts

HKSO Facebook:http://www.facebook.com/pages/Hong-Kong-Special-Olympics-HKSO/121169804568321

近排為咗完成特奧環球大會議題討論文件,都無乜時間寫Blog。最近更有Blog友陸陸續續因為Y!Blog嘅垃圾留言問題被迫要變成私人Blog,我都開始有少少擔心呢個Blog遲早要搬或者變成私人用途,不過因為呢度係宣揚智障人士體育其中一個重要基地,所以暫時唔會有呢啲行動,但遲啲就真係好難講喇。

仲有一個禮拜多啲,我就要去摩洛哥出席環球大會,原本我想盡可能喺下星期一完成所有議題上嘅準備,包括索取HKSO嘅資訊同Send有我回答嘅文件俾SOEA嗰邊Daisy做翻譯,之後就可以安心地準備物資等出發,不過因為Marse星期一放假,要臨時改星期四,加上星期六、日要做田徑聯賽第三回合,時間突然間變得窄洗咗,而家就唯有自己搵辦法喇。

1 則留言:

  1. 我見到陳正呀!
    [版主回覆05/23/2010 13:31:00]係呀,當日佢都有跑。

    回覆刪除